Tym razem postanowiłem nie gotować osobno makaronu. Może nie jest to wykwintne danie, składniki są dość okrojone, jednak smak jest nie do opisania.
Składniki:
125 g makaronu chow mein
250 g surowego boczku
250 g piersi z kurczaka
1 cebula
100 g mini pieczarek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka cukru palmowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 szklanka wrzątku
1 łyżka mąki z tapioki
100 ml zimnej wody
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Boczek kroimy na kawałki, jakie wolicie. Smażymy na rozgrzanej suchej patelni (opcjonalnie wlewamy łyżkę oleju), po kilku minutach wlewamy sos sojowy.
Dusimy przez 5 minut pod przykryciem, dodajemy posiekaną cebulę.
Pieczarki oczyszczamy, dodajemy do całości, dusimy pod przykryciem.
Filet z kurczaka kroimy na duże kawałki, przekładamy na patelnię.
Całość podlewamy wrzątkiem, wrzucamy makaron i dusimy do jego miękkości. Kilka minut przed końcem przyrządzania dania, dodajemy cukier i sos.
Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody.
Całość podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz