wtorek, 1 grudnia 2020

Pizza z kapustą zasmażaną

Tak, dobrze czytacie. Ale wiecie jak to smakuje?!? Mega! Wpadajcie na przepis ;)

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:


 
 
Ciasto:

450 g mąki
9 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
2 łyżki oliwy
ciepła woda
 
 
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
 
 
Pozostałe składniki:
 
1/4 główki białej kapusty
200 g surowego boczku
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki posiekanego koperku
10 plasterków kiełbasy żywieckiej
100 g startego żółtego sera (gouda)
 
 
 
 
Przygotowanie:
 
 

Ciasto:

 

Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.

 

 

Smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.

 

 

Kapustę szatkujemy.

 

Do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.

 

Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem.

 

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 

Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka).

 

Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem.

 


 





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz