Tak, dobrze czytacie. Ale wiecie jak to smakuje?!? Mega! Wpadajcie na przepis ;)
Składniki:
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Smarujemy passatą pomidorową z dodatkiem czosnku i kminku.
Kapustę szatkujemy.
Do rozgrzanego rondla wrzucamy pokrojony boczek, wytapiamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, którą szklimy.
Dodajemy kapustę, lekko podlewamy wodą, dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Pod koniec mieszamy z mąką, chwilę smażymy, łączymy z posiekanym koperkiem.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną kapustę wykładamy na ciasto, układamy wędlinę (u mnie kiełbasa żywiecka).
Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180°C. 2 minuty przed końcem pieczenia posypujemy pizzę żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz