poniedziałek, 23 listopada 2020

Sałatka z skorzonerą

 Obierajcie skorzonerę w rękawiczkach. Można świeżą zastąpić taką ze słoika. Obie wersje sprawdzają się. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

  

150 g skorzonery 

2 ogórki konserwowe 

1 cebula czosnkowa 

1 mała cebula czerwona 

1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych ) 

natka pietruszki 

Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska ) 

3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska ) 

3 łyżki oleju 

szczypta soli 

łyżeczka soku z cytryny 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Obrałem skorzonerę, ugotowałem w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, wystudziłem, osuszyłem na papierowym ręczniku. Po wystygnięciu, pokroiłem na 3 cm kawałki.
Ogórki również pokroiłem w 3 cm paseczki, cebulki w pół plasterki, pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałem, polałem sosem.
Wszystkie składniki sosu zmiksowałem.
Na koniec sałatkę posypałem pokrojoną świeżą natką pietruszki. 

 

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz