Obierajcie skorzonerę w rękawiczkach. Można świeżą zastąpić taką ze słoika. Obie wersje sprawdzają się.
Składniki:
150 g skorzonery
2 ogórki konserwowe
1 cebula czosnkowa
1 mała cebula czerwona
1 pomidor ( u mnie kilka koktajlowych )
natka pietruszki
Sos : 2 łyżki musztardy ( u mnie sarepska )
3 łyżki gęstej śmietany ( u mnie wiejska )
3 łyżki oleju
szczypta soli
łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Obrałem skorzonerę, ugotowałem w lekko osolonej i 
osłodzonej wodzie, wystudziłem, osuszyłem na papierowym ręczniku.  Po 
wystygnięciu, pokroiłem na 3 cm kawałki.
Ogórki również pokroiłem w 3 cm paseczki, cebulki w pół plasterki, 
pomidorki w małe cząstki. Jajka ugotowane na twardo podzieliłem na 
cząstki. Doprawiłem solą i sokiem z cytryny.  Wszystkie składniki 
delikatnie wymieszałem, polałem sosem.
Wszystkie składniki sosu zmiksowałem. 
Na koniec sałatkę posypałem pokrojoną świeżą natką pietruszki. 


 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz