Jeśli lubicie intensywny smak rybny, nie gardzicie makaronem i chcecie przyrządzić danie w przeciągu 20 minut, to z pewnością nie będziecie zawiedzeni. Potrawa przywodzi nadmorskie, letnie smaki. Ogromna ilość świeżej natki pietruszki, nadaje jej lekkości i świeżości.
Składniki:
400 g ulubionego makaronu
80 g anchovies wraz z olejem
2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
2 szalotki
pieprz
natka pietruszki
Przygotowanie:
Zaczynamy od makaronu, ponieważ w tym samym czasie będziemy przygotowywać resztę.
Przygotowujemy go wg przepisu (zmniejszamy o minutę), zawartego na opakowaniu.
Do dużego, rozgrzanego rondla, wrzucamy fileciki i posiekaną szalotkę. Szybko podsmażamy, dodajemy pastę. W tym samym czasie makaron odcedzamy, dodajemy do anchovies, szybko mieszamy, dolewamy wodę (około 100 ml) z gotowania makaronu. Całość doprawiamy pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Biorąc pod uwagę, jak szybko można przygotować ten makaron, to jest to wręcz mistrzowski przepis:) Uwielbiam anchovies!
OdpowiedzUsuń