czwartek, 8 października 2020

Roladki wołowe

 Przepyszne polskie danie, które lekko zmodyfikowałem.

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

4 plastry wołowiny (około 200 g każdy)

2 ogórki kiszone

100 g surowego boczku

2 łyżki musztardy sarepskiej

8 plastrów szynki parmeńskiej

600 ml bulionu wołowego

1 łyżka smalcu

1 łyżka mąki

sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

Plastry wołowiny cienko rozbijamy.

 

Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż).

 

Boczek roimy na kawałki 2cmx2 cm.

 

Każdy kawałek mięsa, smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek, zawijamy.

 

Zwinięte roladki obwijamy szynką, scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez 90 minut.

 

Rozgrzany smalec mieszamy z mąką, dolewamy wywaru, który następnie dodajemy do całości dokładnie rozrabiając by nie powstały grudki.

 

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

 


 

 

 

1 komentarz: