Przepyszne polskie danie, które lekko zmodyfikowałem.
Składniki:
4 plastry wołowiny (około 200 g każdy)
2 ogórki kiszone
100 g surowego boczku
2 łyżki musztardy sarepskiej
8 plastrów szynki parmeńskiej
600 ml bulionu wołowego
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry wołowiny cienko rozbijamy.
Ogórki dzielimy na ćwiartki (wzdłuż).
Boczek roimy na kawałki 2cmx2 cm.
Każdy kawałek mięsa, smarujemy musztardą. Na zewnętrznej stronie układamy ogórek i boczek, zawijamy.
Zwinięte roladki obwijamy szynką, scalamy wykałaczkami. Przekładamy do rondla, zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy na wolnym ogniu przez 90 minut.
Rozgrzany smalec mieszamy z mąką, dolewamy wywaru, który następnie dodajemy do całości dokładnie rozrabiając by nie powstały grudki.
Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ja przed duszeniem obsmażam
OdpowiedzUsuń