czwartek, 8 października 2020

Karkówka duszona w sosie własnym z fasolką szparagową

 Tradycyjne polskie drugie danie. 

 


 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

  

1 kg karkówki 

3 łyżki oliwy 

2 łyżeczki słodkiej papryki 

1 łyżeczka pikantnej papryki 

1 łyżeczka suszonego tymianku 

3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 

1 liść laurowy 

2 ziela angielskie 

2 średniej wielkości cebule 

kilka ziaren pieprzu 

natka pietruszki  

sól

pieprz 

około 0,5 litra bulionu 

1-2 łyżki śmietany 18 % 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

Mięso umyłem, pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm.
W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.
Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.
Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.
Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i natkę pietruszki.
Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebulę ( pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa.
Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Doprawiłem do smaku solą i pieprzem i dodałem śmietanę.
Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.

 

 


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz