Tradycyjne polskie drugie danie.
Składniki:
1 kg karkówki
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka pikantnej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
3 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 średniej wielkości cebule
kilka ziaren pieprzu
natka pietruszki
sól
pieprz
około 0,5 litra bulionu
1-2 łyżki śmietany 18 %
Przygotowanie:
Mięso umyłem, pokroiłem na plastry o grubości około 1 cm.
W misce wymieszałem dwie łyżki oliwy, paprykę słodką i pikantną, tymianek, czosnek, dużą szczyptę soli i pieprzu.
Dodałem mięso, obtoczyłem je w marynacie tak, aby całkowicie je pokryła.
Wstawiłem na minimum godzinę do lodówki, najlepiej na noc.
Dobrze rozgrzałem dużą patelnię, podsmażyłem kawałki karkówki na złoty kolor z obu stron.
Karkówkę przełożyłem do garnka, zalałem bulionem, tak aby przykrył
mięso, dodałem liść laurowy, ziele angielskie pieprz w kulkach i natkę
pietruszki.
Na tej samej patelni rozgrzałem pozostałą łyżkę oliwy i podsmażyłem cebulę ( pokrojoną w drobna kostkę ), dodałem do mięsa.
Dusiłem pod przykryciem na wolnym ogniu około 1,5 godziny.
Doprawiłem do smaku solą i pieprzem i dodałem śmietanę.
Karkówkę podałem z ziemniakami i fasolką szparagową z bułką tartą przesmażoną na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz