Makaron bez mięsa w 30 minut. Szybki obiad, czy też lekka kolacja dla dwojga.
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z chili
1 łyżka kaparów
2 łyżki pasty ze smażonych pomidorów w oliwie
parmezan
sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na oleju razem z posiekaną cebulą, pomidorkami i kaparami. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, zalewamy 100 ml wrzątku, dodajemy pastę. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 min.
W tym samym czasie gotujemy makaron.
Sos przecieramy przez sito.
Ponownie podgrzewamy, dodajemy makaron wraz ze 100 ml wody z gotowania (makaronu).
Całość dokładnie mieszamy doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną bazylią i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz