poniedziałek, 12 października 2020

Tagliatelle w sosie

 Makaron bez mięsa w 30 minut. Szybki obiad, czy też lekka kolacja dla dwojga.

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:

 

 

 

250 g makaronu tagliatelle

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

200 g pomidorków koktajlowych

2 łyżki oliwy z chili

1 łyżka kaparów

2 łyżki pasty ze smażonych pomidorów w oliwie

parmezan

sól, pieprz

 

 

Przygotowanie:

 

 

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na oleju razem z posiekaną cebulą, pomidorkami i kaparami. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek, zalewamy 100 ml wrzątku, dodajemy pastę. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 5 min.

 

W tym samym czasie gotujemy makaron.

 

Sos przecieramy przez sito.

Ponownie podgrzewamy, dodajemy makaron wraz ze 100 ml wody z gotowania (makaronu).

 

Całość dokładnie mieszamy doprawiamy wg upodobań solą i pieprzem.

 

Podajemy z posiekaną bazylią i startym parmezanem.

 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz