Słodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna.
Składniki:
2
papryki
250 g kurek
2
łyżki oliwy
1
cebula
2
ząbki czosnku
2
łyżki posiekanej natki
100 g kaszy bulgur
1
jajko
2
łyżki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1
pomidor
1/2 łyżeczki tymianku
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki oregano
3 łyżki startej mozzarelli
Przygotowanie:
Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie. Kurki
dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem. Na
patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek i
kurki. Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i
solą, dodałem przyprawy : tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz
połowę suszonego oregano. Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę,
smażyłem 3 minuty. Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem
przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodałem
jajko, wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Papryki
przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą,
pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wypełniłem
farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i
resztą suszonego oregano. Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem
ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut. Każdą paprykę
posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się
roztopił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz