wtorek, 15 września 2020

Papryka ramiro faszerowana kaszą bulgur

Słodka papryka ramiro nadziana kaszą bulgur i kurkami. Pyszna. 








Składniki:


  
2 papryki 
250 g kurek 
2 łyżki oliwy 
1 cebula 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki posiekanej natki 
100 g kaszy bulgur 
1 jajko 
2 łyżki koncentratu pomidorowego 
sól
pieprz
1 pomidor 
1/2 łyżeczki tymianku 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka kurkumy 
2 łyżeczki oregano 
3 łyżki startej mozzarelli



Przygotowanie:


 Kaszę ugotowałem w osolonej wodzie. Kurki dokładnie oczyściłem, opłukałem, osuszyłem, większe pokroiłem. Na patelni na oliwie zeszkliłem pokrojoną cebulę, dodać starty czosnek i kurki. Całość smażyłem, aż woda z kurek odparowała. Doprawiłem pieprzem i solą, dodałem przyprawy : tymianek, czerwoną paprykę, kurkumę oraz połowę suszonego oregano. Dodałem koncentrat pomidorowy oraz natkę, smażyłem 3 minuty. Dodałem odcedzoną kaszę, wymieszałem i podgrzewałem przez ok. minutę. Odstawiłem z ognia. Po lekkim przestudzeniu dodałem jajko, wymieszałem. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni C. Papryki przekroiłem na połówki. Usunąłem nasiona. Wnętrze doprawiłem solą, pieprzem, skropiłem oliwą i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Wypełniłem farszem, na wierzchu położyłem plasterki pomidora, doprawiłem solą i resztą suszonego oregano. Wstawiłem do piekarnika, do naczynia wlałem ok. 1/2 szklanki wody i zapiekałem przez 35 minut. Każdą paprykę posypałem serem i zapiekałem jeszcze przez ok. 5 - 10 minut, aż ser się roztopił. 


 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza