Gulaszowa jest jedną z tych zup, które pomagają „oczyścić
lodówkę” i zawsze wychodzą. No i te moje ukochane pomidory.
Składniki:
500 g karkówki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu z mięsiwem
3 duże ziemniaki
3 marchewki
100 g fasolki szparagowej
150 g różyczek kalafiora
1 czerwona papryka
1,5 litra bulionu wołowego
330 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z
dodatkiem posiekanego czosnku. Dodajemy pokrojone warzywa (bez kalafiora i
papryki). Dusimy pod przykryciem. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez
kwadrans, zmniejszamy płomień, dodajemy różyczki kalafiora i paprykę pokrojoną
w paski.
Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy passatę, ostrą i
słodką paprykę, mielony kminek.
Zagotowujemy.
Zagęszczamy zasmażką ( 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, chochla
zupy).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz