czwartek, 10 września 2020

Zupa gulaszowa z kalafiorem


Gulaszowa jest jedną z tych zup, które pomagają „oczyścić lodówkę” i zawsze wychodzą. No i te moje ukochane pomidory.







Składniki:



500 g karkówki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu z mięsiwem
3 duże ziemniaki 
3 marchewki
100 g fasolki szparagowej
150 g różyczek kalafiora
1 czerwona papryka
1,5 litra bulionu wołowego
330 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
1 łyżeczka mielonego kminku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz



Przygotowanie:




Mięso kroimy w dużą kostkę, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem posiekanego czosnku. Dodajemy pokrojone warzywa (bez kalafiora i papryki). Dusimy pod przykryciem. Zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez kwadrans, zmniejszamy płomień, dodajemy różyczki kalafiora i paprykę pokrojoną w paski.
Gotujemy do miękkości warzyw, dodajemy passatę, ostrą i słodką paprykę, mielony kminek.
Zagotowujemy.
Zagęszczamy zasmażką ( 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, chochla zupy).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz