środa, 15 lipca 2020

Zupa z czerwonej soczewicy na gęsto


Helloł! Jesteście?!? Kochacie grochówkę, taką na styl „wojskowy”?

A tak na szybko chcecie przepis, który dorównuje tej grochówie? Wbijajcie i korzystajcie. Smacznie i domowo, przede wszystkim szybko. Walory smakowe, niezapomniane.









Składniki:


3 pętka kiełbasy ze świniobicia
250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck
2 marchewki
1 pietruszka
500 g ziemniaków
250 g czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1,5 litra wrzątku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz



Przygotowanie:




Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn.

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ziemniaki, choć w nieco większą.

Czosnek siekamy.
Warzywa podsmażamy na maśle, dorzucamy soczewicę. 

Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości soczewicy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


1 komentarz: