piątek, 24 lipca 2020

Pokuczaj

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami.







Składniki:


  
750 g wieprzowiny 
2 małe cebule 
3 jajka 
250g bułki wrocławskiej 
4 łyżki smalcu 
sól 
pieprz 




Przygotowanie:



Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem.
Obrałem bułkę ze skórki, a miąższ pokroiłem w kostkę.
Z masy mięsnej uformowałem kulki, które obtoczyłem w roztrzepanym jajku i bułce. Podsmażyłem je na smalcu, a następnie zapiekłem w piekarniku 5 minut w temperaturze 160 stopni.
 


 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza