piątek, 3 lipca 2020

Pizza ze szparagami


Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi do takich należą. O to, co świeże, nie musi być zdrowe, choć chcielibyśmy. Nie chodzi o chemię czy coś w ten deseń. Czasami choroba wyklucza pewne produkty. Jeśli nie można, to czasami można. Nawet trzeba!






Składniki:

Ciasto:

450 g mąki
9 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
2 łyżki oliwy
ciepła woda

Farsz:
 
 
250 g zielonych szparagów
250 ml passaty pomidorowej
200 g mięsa mielonego z łopatki wp.
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
4 pieczarki 
1 szklanka startej mozarelli
sól, pieprz 



Przygotowanie:



Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier, szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
 
Mięso smażymy na suchej patelni, dodajemy passatę pomidorową, czosnek, zioła. Smażymy przez chwilę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Na uformowane wg uznania ciasto wykładamy mięso, pokrywając całe. Układamy pokrojone pieczarki i szparagi wg uznania. Zapiekamy 20 min w temp. 180°C. Blaszkę wyciągamy, pizzę oprószamy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.
  

 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza