Nasza kuchnia oparta jest na sezonowych rarytasach. Szparagi
do takich należą. O to, co świeże, nie musi być zdrowe, choć chcielibyśmy. Nie
chodzi o chemię czy coś w ten deseń. Czasami choroba wyklucza pewne produkty.
Jeśli nie można, to czasami można. Nawet trzeba!
Składniki:
Ciasto:
450 g mąki
9 g suszonych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1 szczypta soli
2 łyżki oliwy
ciepła woda
Farsz:
250 g zielonych szparagów
250 ml passaty pomidorowej
200 g mięsa mielonego z łopatki wp.
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
4 pieczarki
1 szklanka startej mozarelli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, cukier,
szczyptę soli. Dodajemy oliwę, stopniowo dodajemy ciepłą wodę (sami będziecie
wiedzieć kiedy przestać). Ciasto wyrabiamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto formujemy w okrąg lub jak wolicie przekładamy do
wysmarowanej oliwą, prostokątnej formy.
Mięso smażymy na suchej patelni, dodajemy passatę
pomidorową, czosnek, zioła. Smażymy przez chwilę, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Na uformowane wg uznania ciasto wykładamy mięso, pokrywając
całe. Układamy pokrojone pieczarki i szparagi wg uznania. Zapiekamy 20 min w
temp. 180°C.
Blaszkę wyciągamy, pizzę oprószamy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz