Ostatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z
kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na
zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch.
Składniki :
1 kg buraczków
75 ml oleju z pestek winogron
75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
50 ml octu ryżowego
50 ml octu ryżowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki czyścimy, owijamy (każdy osobno) w folię aluminiową,
przekładamy na blachę do pieczenia. Zapiekamy około 90 minut (w zależności od
wielkości warzyw) w temperaturze 190°C.
Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Dodajemy ocet, olej, syrop. Mieszamy, do smaku doprawiamy
solą i pieprzem.
Przekładamy do słoików. Przekładamy do garnka z wodą (3/4
wysokości słoików), gotujemy 25 minut. Studzimy.
ciekawe połączenie różnych smaków:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuń