Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchovies.
Składniki:
500 g spaghetti
3
łyżki posiekanej bazylii
3
łyżki posiekanej natki
Sos : 500 g dojrzałych pomidorów
pół szklanki czarnych oliwek bez pestek
3
posiekane ząbki czosnku
4
filety anchois
2
łyżki czerwonego octu winnego
pół szklanki oliwy
2
łyżki kaparów
pół łyżeczki ostrej papryki
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sos : sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki,
pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem.
Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą,
wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami. Ugotowałem
makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz