środa, 1 lipca 2020

Spaghetti puttanesca

Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchovies.








Składniki:



  
500 g spaghetti 
3 łyżki posiekanej bazylii 
3 łyżki posiekanej natki 
Sos : 500 g dojrzałych pomidorów 
pół szklanki czarnych oliwek bez pestek 
3 posiekane ząbki czosnku 
4 filety anchois 
2 łyżki czerwonego octu winnego 
pół szklanki oliwy 
2 łyżki kaparów 
pół łyżeczki ostrej papryki 
sól 
pieprz 




Przygotowanie:


Sos : sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami. Ugotowałem makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz