Kuchnia włoska od zawsze kojarzy nam się przede wszystkim z makaronami. Makaron to świetny "nośnik" przeróżnych sosów. Danie to zostało "wynalezione" w Neapolu w połowie XX w. W skład wchodzi makaron spaghetti, pomidory, kapary, anchovies.
Składniki:
  
500 g spaghetti 
3
 łyżki posiekanej bazylii 
3
 łyżki posiekanej natki 
Sos : 500 g dojrzałych pomidorów 
pół szklanki czarnych oliwek bez pestek 
3
 posiekane ząbki czosnku 
4
 filety anchois 
2
 łyżki czerwonego octu winnego 
pół szklanki oliwy 
2
 łyżki kaparów 
pół łyżeczki ostrej papryki 
sól 
pieprz 
Przygotowanie:
Sos : sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, 
pokroiłem w kostkę. Oliwki, czosnek i fileciki drobno posiekałem. 
Wszystkie składniki połączyłem, dodałem kapary, polałem oliwą, 
wymieszałem z octem. Doprawiłem do smaku przyprawami. Ugotowałem 
makaron, wymieszałem z sosem, posypałem bazylią i natką. 
                        

 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz