piątek, 24 lipca 2020

Fettuccine z natką marchewki


Zdecydowanie najszybsza i najprostsza kuchnia na świecie. Obok tajskiej, nie dorówna jej nic. Świeże smaki, prosto z działki. Niewiele potrzeba, a tak wielu marnuje tak zwyczajny, jednak niezwyczajny składnik. Futka dostarcza nam wielu inspiracji.







Składniki:



500 g makaronu fettuccine


Pesto:


1/2 pęczka natki marchewki 
1/3 szklanki oliwy z oliwek 
1 ząbek czosnku
1 łyżka orzechów piniowych  
20 g startego parmezanu
sól, pieprz


Przygotowanie:



Dobra, powtarzam się…makaron

Makaron gotujemy w trakcie przygotowywania tzw. otoczki.





Pesto:



Natkę marchewki dokładnie myjemy, osuszamy i oddzielamy listki od łodyg. Listki przekładamy do blendera wraz z ząbkami czosnku, lekko uprażonymi orzeszkami piniowymi i startym parmezanem. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek i miksujemy dla właściwego połączenia składników. Gotowe pesto doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.



Cytat: Futka



Do nagrzanego garnka z pesto wrzucamy makaron. Dolewamy wodę z makaronu wg upodobań.
Dokładnie łączymy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz