wtorek, 2 czerwca 2020

Zupa jarzynowa z kurczakiem


Poezja smaków. Tak, można poruszać się bez mięsiwa, jednak właśnie tak chcieliśmy.







Składniki:


2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
150 g brukselki
150 g różyczek kalafiora
100 g zielonej fasolki szparagowej
2 duże ziemniaki
1 duży pomidor malinowy
500 g udek z kurczaka
1 por (biała część)
2 serki ziołowe (trójkąty) 
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju.
Dodajemy pochlastane wg Ciebie warzywa, które dusimy pod przykryciem.
Całość zalewamy wrzątkiem (tak porządnie z 1,5 litra), dodajemy serki.
Gotujemy do miękkości jarzyn.
Śmietanę mieszamy z mąką i chochlą zupy. Podajemy z posiekaną natką.
Doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz