poniedziałek, 1 czerwca 2020

Truskawki balsamico

Sezon truskawkowy w pełni. Warto wypróbować ten przepis. 







Składniki:



2 pomarańcze 
likier Grand Marnier ( może być inny ) 
500 g truskawek 
cukier 
ocet balsamiczny Aceto balsamino tradizionale di Modena 
kilka ziaren pieprzu 
sos truskawkowy 



Przygotowanie:



Wycisnąłem sok z pomarańczy i odparowałem na małym ogniu tak, aby została połowa. Przyprawiłem likierem. Truskawki opłukałem, pozbawiłem szypułek, przekroiłem na ćwiartki, oprószyłem cukrem. Na dno głębokich talerzy wlałem sok pomarańczowy i włożyłem truskawki. Polałem octem wymieszanym z sosem truskawkowym i posypałem pokruszonym pieprzem.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz