poniedziałek, 8 czerwca 2020

Surówka z młodej kapusty w czosnkowym dressingu


Uwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta, obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama wystarczy ;)







Składniki:



1/4 główki młodej kapusty
2 młode marchewki
1/2 pęczku natki pietruszki
50 ml oleju z pestek winogron
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
50 ml wrzątku
2 łyżki octu ryżowego
sól, pieprz


Przygotowanie:




Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans, płuczemy.
Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki.
Natkę siekamy.
Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy.
Wszystkie składniki łączymy. Podajemy schłodzone.


2 komentarze: