Są takie zupy, do których czasami musimy wrócić. Tak jest z
minestrone. Świeże smaki warzyw połączyliśmy z włoską mortadelą z pistacjami.
Składniki:
300 g mortadeli z pistacjami
3 młode marchewki
3 łodygi selera naciowego
150 g żółtej fasolki szparagowej
2 pomidory
1 kawałek młodej kapusty
1,5 litra bulionu warzywnego
3 łyżki drobnego makaronu
1/2 szklanki startego parmezanu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mortadelę kroimy w kostkę.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, razem z pozostałymi
warzywami kroimy na takie kawałki, jakie lubimy.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wszystkie składniki (wyłączając
makaron i parmezan).
Chwilę smażymy, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy do
momentu, kiedy warzywa będą al dente. Wtedy dodajemy makaron oraz parmezan. Od czasu do czasu mieszamy, gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz