Uwielbiamy korzystać z sezonowych rarytasów. Młoda kapusta,
obok ziemniaczków, jest jednym z nich. A taka surówka…Petarda! W zasadzie sama
wystarczy ;)
Składniki:
1/4 główki młodej kapusty
2 młode marchewki
1/2 pęczku natki pietruszki
50 ml oleju z pestek winogron
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
50 ml wrzątku
2 łyżki octu ryżowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, oprószamy solą. Odstawiamy na kwadrans,
płuczemy.
Marchewki obieramy, ścieramy na wiórki.
Natkę siekamy.
Olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet, miód, sól i
pieprz mieszamy z wrzątkiem, studzimy.
Wszystkie składniki łączymy. Podajemy schłodzone.
a gdzie ocet ryżowy?
OdpowiedzUsuńAle o co chodzi z tym octem?
Usuń