poniedziałek, 8 czerwca 2020

Młode ziemniaki pieczone

Znasz kogoś kto nie lubi młodych ziemniaczków ? My nie... To wersja na pieczone. Też pyszna. Można dodać do dania głównego. Można podać z maślanką, kefirem. Inwencja kucharza. 







Składniki:

  
1 kg ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków 
8 ząbków czosnku 
5 łyżek oliwy 
sól do smaku 
można dodać posiekany lubczyk, tymianek, koperek lub rozmaryn 



Przygotowanie:


Młode ziemniaki ugotowałem
Jeszcze gorące przełożyłem na blachę do pieczenia, polałem olejem, dodałem sól, pokrojone ząbki czosnku. Wymieszałem tak, aby obtoczyć dokładnie ziemniaki.
Rozłożyłem je w jednej warstwie i wstawiłem pod grill rozgrzanego piekarnika.
Piekłem przez 20 minut w 200-220 stopniach, przełożyłem szczypcami na druga stronę i piekłem ponownie do czasu, aż zrobiły się złote. 


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz