Znasz kogoś kto nie lubi młodych ziemniaczków ? My nie... To wersja na
pieczone. Też pyszna. Można dodać do dania głównego. Można podać z
maślanką, kefirem. Inwencja kucharza.
Składniki:
1
kg ugotowanych w mundurkach młodych ziemniaków
8
ząbków czosnku
5
łyżek oliwy
sól do smaku
można dodać posiekany lubczyk, tymianek, koperek lub rozmaryn
Przygotowanie:
Młode ziemniaki ugotowałem
Jeszcze gorące przełożyłem na blachę do pieczenia, polałem olejem,
dodałem sól, pokrojone ząbki czosnku. Wymieszałem tak, aby obtoczyć
dokładnie ziemniaki.
Rozłożyłem je w jednej warstwie i wstawiłem pod grill rozgrzanego piekarnika.
Piekłem przez 20 minut w 200-220 stopniach, przełożyłem szczypcami na
druga stronę i piekłem ponownie do czasu, aż zrobiły się złote.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz