czwartek, 21 maja 2020

Zupa szczawiowa


Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem. 







Składniki:


4 garście świeżego szczawiu
1 łyżka masła
200 g wędzonego boczku
2 marchewki
4 ziemniaki
2 pietruszki
1 kawałek selera korzeniowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki 
sok z cytryny (opcjonalnie)
sól, pieprz



Przygotowanie:


Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym maśle.



Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości marchewki i ziemniaków.

Seler i pietruszkę wyjmujemy.

Dodajemy szczaw.

Zagotowujemy.

Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny (w zależności od preferencji).

Podajemy z ugotowanym jajkiem.



2 komentarze: