Jedna z kilku zup, które często, podczas sezonu, goszczą na
polskich stołach. Od zawsze jest kojarzona z letnim, wiejskim smakiem.
Składniki:
4 garście świeżego szczawiu
1 łyżka masła
200 g wędzonego boczku
2 marchewki
4 ziemniaki
2 pietruszki
1 kawałek selera korzeniowego
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
sok z cytryny (opcjonalnie)
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szczaw oczyszczamy, siekamy i podsmażamy na rozgrzanym
maśle.
Boczek kroimy w kostkę, wkładamy do garnka razem z
pokrojonymi ziemniakami i marchewką. Dodajemy seler i pietruszkę, listki
laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy do miękkości
marchewki i ziemniaków.
Seler i pietruszkę wyjmujemy.
Dodajemy szczaw.
Zagotowujemy.
Mąką mieszamy ze śmietaną, dodajemy chochlę zupy, dokładnie
mieszamy, dodajemy do całości. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez około 10 min.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, opcjonalnie sokiem z
cytryny (w zależności od preferencji).
Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Pyszna, sezonowa zupka :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zupa.
OdpowiedzUsuń