Uwielbiamy młodą kapustę, wiec jak jest sezon to to danie zawsze (kilkukrotnie) gości na naszym stole . A z dodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować!
Składniki:
mała młoda kapusta
koperek
sól
pieprz świeżo mielony
pomidory
200 ml soku z pomidorów
100 ml passaty pomidorowej
200 g świeżego groszku
1
mała młoda cebula
4
młode marchewki
300 g łopatki wieprzowej
olej do smażenia
listek laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
plaska mala łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Kapustę obrałem z zewnętrznych liści, przekroiłem
na ćwiartki, wykroiłem twarde głąby. Poszatkowałem niezbyt cienko,
opłukałem, osączyłem.
Marchewki obrałem, pokroiłem na plasterki. Groszek wyłuskałem, opłukałem.
Łopatkę pokroiłem w dość małą kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem na niej mięso wraz z cebulą.
W dość szerokim garnku umieściłem podsmażone mięso. W innym garnku
podgotowałem kapustę wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, na
półtwardo. Połączyłem składniki, dodałem marchewki, groszek, doprawiłem
solą i pieprzem. Po pewnym czasie wrzuciłem groszek, pasattę pomidorową i
koncentrat oraz sok pomidorowy. Całość dusiłem pod przykryciem do
miękkości składników tak, aby smaki się skomponowały, znaczy połączyły,
cukrem zredukowałem pomidory. Zagęściłem mąką kukurydzianą. Dosmaczałem
solą i pieprzem.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń