czwartek, 21 maja 2020

Bigos z młodej kapusty z młodym groszkiem i łopatką wieprzową

Uwielbiamy młodą kapustę, wiec jak jest sezon to to danie zawsze (kilkukrotnie) gości na naszym stole . A z dodatkiem młodego groszku... musicie wypróbować!  







Składniki:

  
mała młoda kapusta 
koperek 
sól 
pieprz świeżo mielony 
pomidory 
200 ml soku z pomidorów 
100 ml passaty pomidorowej 
200 g świeżego groszku 
1 mała młoda cebula 
4 młode marchewki 
300 g łopatki wieprzowej 
olej do smażenia 
listek laurowy 
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka koncentratu pomidorowego  
plaska mala łyżeczka cukru 



Przygotowanie:



Kapustę obrałem z zewnętrznych liści, przekroiłem na ćwiartki, wykroiłem twarde głąby. Poszatkowałem niezbyt cienko, opłukałem, osączyłem.
Marchewki obrałem, pokroiłem na plasterki. Groszek wyłuskałem, opłukałem.
Łopatkę pokroiłem w dość małą kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, podsmażyłem na niej mięso wraz z cebulą.
W dość szerokim garnku umieściłem podsmażone mięso. W innym garnku podgotowałem kapustę wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim, na półtwardo. Połączyłem składniki, dodałem marchewki, groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Po pewnym czasie wrzuciłem groszek, pasattę pomidorową i koncentrat oraz sok pomidorowy. Całość dusiłem pod przykryciem do miękkości składników tak, aby smaki się skomponowały, znaczy połączyły, cukrem zredukowałem pomidory. Zagęściłem mąką kukurydzianą. Dosmaczałem solą i pieprzem.





 

1 komentarz: