W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi i młody
kalafior. Każde z tych warzyw posiada charakterystyczny, aczkolwiek delikatny
smak. Całość podkreśla beszamel z serem.
Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
1 mały kalafior
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
700 ml mleka
1/2 szklanki startego parmezanu
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Szparagi obłamujemy w miejscu gdzie same pękają.
Obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem octu
(by nie straciły koloru).
Kalafior dzielimy na różyczki, obgotowujemy 10 minut.
Przygotowujemy beszamel.
Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, chwilę
przysmażamy.
Po chwili, lekką stróżką (cały czas mieszając) wlewamy mleko,
dodajemy starty ser.
Podgrzewamy kilka minut. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem
i świeżo startą gałką muszkatołową.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy
warzywa. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Podajemy z ulubionym dodatkiem. U nas makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz