Heloł! Są tutaj amatorzy orientalnych smaków? Wielbiciele
krewetek? Ta zupa dokładnie dla Was. Prosta, a kopnięcie ma.
Składniki:
250 g białych krewetek
5 liści kaffiru
1 litr bulionu warzywnego
4 grzyby mun
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
100 ml wrzątku
3 młode marchewki
2 łyżki pasty thai curry
400 ml mleka kokosowego
1/2 małego młodego kalafiora
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 szczypta cukru palmowego
300 g makaronu udon
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem kaffiru. Wywar
przecedzamy, dodajemy pokrojone marchewki, uprzednio namoczone i pokrojone w
paski, grzyby oraz przecedzony wywar z trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy
pancerz, a same przekładamy na talerzyk.
Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym
ogniu przez kwadrans.
Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler.
Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy
około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy
pieprzem, solą i cukrem.
Podajemy z makaronem udon oraz posiekaną natką pietruszki.
Jak kto woli, to może być natka kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz