środa, 20 maja 2020

Sos malinowy

Ten sos wykorzystaliśmy jako dodatek do kaczej wątróbki. Doskonale sprawdzi się też do dań z drobiu.







Składniki:

  
140 g świeżych malin 
2 łyżki gęstego miodu 
3 łyżki octu jabłkowego 
2 łyżeczki octu balsamicznego 
80 g masła 
sól 
pieprz 



Przygotowanie:


Do rondla dodałem miód, ocet jabłkowy i ocet balsamiczny. Podgrzewałem tak długo, aż miód się rozpuścił. Następnie dodałem maliny, gotowałem mieszając, aż maliny się rozgotowały.. Dodałem masło, szczyptę soli i niewielką ilość pieprzu. Smażyłem, aż masło się rozpuściło i połączyło z pozostałymi składnikami sosu. Wymieszałem i zdjąłem z ognia. Sos przelałem przez sitko, żeby otrzymać czysty sos bez ziarenek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz