Tutaj znajdziecie pomysł na swoją zapiekankę. Danie typu zero waste.
Składniki:
150 g kalafiora
4 ziemniaki
1 marchew
200 g boczku wędzonego
1 cebula
150 g ugotowanej golonki
150 g pieczarek
3 kiełbasy śląskie
100 g sera roquefort
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy na kawałki (mniejsze).
Podobnie marchewki.
Boczek i golonkę kroimy w kostkę.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Cebulę siekamy.
Pieczarki kroimy na kawałki.
Kiełbasy kroimy w grube talarki.
Wszystko dusimy przez kilka minut. Studzimy.
Mleko mieszamy ze śmietaną i mąką. Podgrzewamy dodając sera.
Mięso i warzywa mieszamy z sosem. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Przekładamy do naczynia i zapiekamy 45 min. w temp. 190°C.
Uwielbiam takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuń