czwartek, 2 kwietnia 2020

Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową

Kolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha.






Składniki:

  
200 g suchej fasoli „Jaś” 
4 czerwone buraczki 
pętko kiełbasy jałowcowej 
garść suszonych prawdziwków 
listki laurowe 
ziele angielskie 
3 ząbki czosnku 
sól 
pieprz 
cukier  
pomidory w puszce krojone 
koncentrat pomidorowy 
mała kapusta włoska 
1 cebula 
śmietana 18 % 
1,5 l bulionu warzywnego 
4 ziemniaki 
3 marchewki 
1 średnia pietruszka 
pół pora 
kawałek selera 
mały pęczek koperku 
1 łyżka masła klarowanego 
2 łyżki majeranku 




Przygotowanie:


Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie , aż była miękka ( z listkiem laurowym i zielem angielskim ). Suszone prawdziwki ugotowałem w lekko osolonej wodzie ( niewielka ilość ). Cebulę i por pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość przesmażyłem. Buraki zawinąłem w ąluminiową folię i piekłem w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.
Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną ( można podać z keksem śmietany )


  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza