Kolejna wersja barszczu ukraińskiego. Tym razem z dodatkiem kiełbasy jałowcowej. Pycha.
Składniki:
200 g suchej fasoli „Jaś”
4
czerwone buraczki
pętko kiełbasy jałowcowej
garść suszonych prawdziwków
listki laurowe
ziele angielskie
3
ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
pomidory w puszce krojone
koncentrat pomidorowy
mała kapusta włoska
1
cebula
śmietana 18 %
1,5 l bulionu warzywnego
4
ziemniaki
3
marchewki
1
średnia pietruszka
pół pora
kawałek selera
mały pęczek koperku
1
łyżka masła klarowanego
2
łyżki majeranku
Przygotowanie:
Fasolę zalałem zimną wodą, odstawiłem na noc. Na
drugi dzień ugotowałem ją w osolonej wodzie , aż była miękka ( z
listkiem laurowym i zielem angielskim ). Suszone prawdziwki ugotowałem w
lekko osolonej wodzie ( niewielka ilość ). Cebulę i por pokroiłem w
kostkę, zeszkliłem na klarowanym maśle, dodałem przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dodałem wszystkie warzywa pokrojone w kostkę. Całość
przesmażyłem. Buraki zawinąłem w ąluminiową folię i piekłem w
rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 90 minut.
Zagotowałem bulion, dodałem listek laurowy, ziele angielskie, szczyptę
kminku i wszystkie przesmażone warzywa. Zagotowałem do miękkości
warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski
prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki
i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej
poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość
doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem.
Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem
jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną ( można podać z
keksem śmietany )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz