czwartek, 2 kwietnia 2020

Coleslaw z czerwonej kapusty


Jedna z najsmaczniejszych surówek tym razem w czerwonej wersji.






Składniki:


1/2 główki czerwonej kapusty
1 cebula
3 marchewki
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki majonezu
5 łyżek oliwy
1 pęczek koperku
sól, pieprz


Przygotowanie:



Kapustę szatkujemy, przekładamy warstwami do miski, każdą oprószając lekko solą ( 1 szczypta na warstwę ).

Ugniatamy, odstawiamy na godzinę by zmiękła. Po pół godziny ugniatamy ponownie.

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Cebulę drobno siekamy zasypujemy solą, odstawiamy na kilka minut.

Kapustę mieszamy z marchewką, cebulą, majonezem, oliwą i sokiem z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Koperek siekamy, mieszamy z surówką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz