Klasyczny przepis na zupę klopsową, zabielaną.
Składniki:
Zupa:
1 pietruszka
2 marchewki
1 kawałek selera korzeniowego
1 por
1 cebula
5 ziemniaków
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka mąki
1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Klopsiki:
400 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
3/4 szklanki bułki tartej
2 łyżki śmietany 18%
5 łyżek mąki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z włoszczyzny (oprócz marchewki), opalonej cebuli, liścia i
ziela, przygotowujemy wywar warzywny.
Mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, śmietaną, do smaku
doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy okrągłe klopsiki, które obtaczamy w mące.
Z wywaru wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki i startą na dużych oczkach, marchew oraz klopsiki.
Gotujemy około kwadransa.
Mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy chochlę wywaru, dokładnie
łączymy. Przelewamy do całości. Wlewamy sok z ogórków.
Gotujemy jeszcze 5 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz