Są dania, po które sięgamy z wielką chęcią przynajmniej
kilka razy w roku. Najczęściej wracamy do smażonych kopytek wtedy, gdy pojawi
się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl
beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie
na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana
jest w naszej kuchni.
Składniki:
Kopytka:
500 g ziemniaków
4 łyżki oleju
4 szalotki
1 jajko
200 g mąki
sól
Kapusta:
1/2 małej główki białej kapusty
1 marchew
1 łyżka masła
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta cukru
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kopytka:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy
przez praskę.
W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy
mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki.
Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia
na powierzchnię.
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone w
piórka, szalotki.
Dodajemy uprzednio ugotowane kopytka i smażymy jeszcze kilka
minut.
Kapusta:
Na rozgrzane masło wrzucamy startą na dużych oczkach
marchew, chwilę smażymy, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy 10 min pod
przykryciem.
Wlewamy gorący bulion. Dusimy kolejne 10 min.
Wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z kapustą, zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Całość mieszamy z dużą ilością świeżego koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz