sobota, 4 kwietnia 2020

Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną


Są dania, po które sięgamy z wielką chęcią przynajmniej kilka razy w roku. Najczęściej wracamy do smażonych kopytek wtedy, gdy pojawi się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni. 







Składniki:


Kopytka:

500 g ziemniaków
4 łyżki oleju
4 szalotki
1 jajko
200 g mąki
sól

Kapusta: 

1/2 małej główki białej kapusty
1 marchew
1 łyżka masła
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka mąki
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta cukru
1 pęczek koperku
sól, pieprz


Przygotowanie:




Kopytka:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę.

W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki.
Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone w piórka, szalotki.
Dodajemy uprzednio ugotowane kopytka i smażymy jeszcze kilka minut.


Kapusta:

Na rozgrzane masło wrzucamy startą na dużych oczkach marchew, chwilę smażymy, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy 10 min pod przykryciem.
Wlewamy gorący bulion. Dusimy kolejne 10 min.
Wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy z kapustą, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 
Całość mieszamy z dużą ilością świeżego koperku.



 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz