Jedna z najczęściej przygotowywanych zup w polskiej kuchni.
Tym razem zrobiliśmy wersję bez fasoli.
Składniki:
1 łyżka smalcu
2 cebule
500 g mięsa z szynki wieprzowej
2 marchewki
200 g pieczarek
1 papryka pomarańczowa
1 papryka czerwona
4 ziemniaki
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Zasmażka:
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Cebule kroimy w piórka, szklimy na smalcu. Dodajemy mięso
pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki (również w kostkę), marchewki (plasterki),
pieczarki (ćwiartki), posiekany czosnek, łyżeczkę kminku, dusimy pod
przykryciem na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszamy.
Dodajmy gorący bulion, gotujemy 5 min, wlewamy pomidory i
passatę. Wrzucamy pokrojone w paski papryki. Wsypujemy przyprawy, doprawiamy do
smaku solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy smalec, podsmażamy mąkę, mieszamy z
chochelką zupy, dodajemy do całości, dokładnie ze sobą łączymy, zagotowujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz