niedziela, 22 marca 2020

Duszona karkówka w sosie z gruszką


Lubicie delikatne, kruche mięso, które samo rozpływa się w ustach? Satysfakcja gwarantowana.







Składniki:


4 plastry karkówki wieprzowej
600 ml bulionu wołowego
1 gruszka
1 łyżeczka mielonej papryki
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka mąki 
sól, pieprz



Przygotowanie:


Plastry karkówki lekko obsmażamy na suchej patelni.
Gruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Mięso przekładamy do rondla, dodajemy gruszkę, zalewamy bulionem, wsypujemy paprykę. Dusimy pod przykryciem przez 60 min.
Z masła i mąki przygotowujemy zasmażkę, dodajemy wywar, łączymy z całością.
Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki i innymi, ulubionymi dodatkami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz