piątek, 10 stycznia 2020

Zupa marchewkowa z przegrzebkami

Zupa krem z marchewek w połączenie z przepysznymi małżami Św. Jakuba to strzał w dziesiątkę.  






Składniki:


6 małży Św. Jakuba
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
500 g marchewki
1 cebula
1 łyżka masła
1/2 litra rosołu drobiowego
1/2 szklanki śmietany
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki wytrawnego wermutu
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Małże opłukałem zimną wodą, osuszyłem ściereczką. Mięso małży pokroiłem w poprzek na cienkie plastry.
Oliwę rozmieszałem z sokiem cytrynowym i połową natki. Plastry małży ułożyłem płasko na półmisku, posmarowałem marynatą z oliwy i wstawiłem na godzinę do lodówki.
Obrałem marchewki, pokroiłem na plasterki. Cebulę drobno posiekałem i na słabym ogniu zeszkliłem na maśle. Do cebuli dodałem marchew, wlałem rosół. Gotowałem do miękkości marchwi. Odcedziłem ( wywar z marchwi zachowałem ). Marchew zmiksowałem razem z wywarem i śmietaną. Zupę wlałem ponownie do garnka, gotowałem na słabym ogniu ok. 10 minut. Posypałem resztą pietruszki, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem i wermutem.
Małże można ewentualnie krótko obsmażyć na oliwie.
Plastry małży posypałem solą i białym pieprzem, które następnie położyłem na zupie rozlanej na talerzach , tak aby pływały na jej powierzchni. Zupę ugarnirowałem pietruszką i natychmiast podałem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz