niedziela, 29 grudnia 2019

Zupa pomidorowa z chorizo

Zupa pomidorowa na rosole wołowo-kaczym z dodatkiem dietetycznej kiełbasy chorizo Wam proponujemy. Z orkiszowym makaronem, wow! 








Składniki:


1 litr rosołu drobiowo-wołowego
włoszczyzna
150 g chorizo
2 szalotki
750 ml passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
śmietana 18%
1/4 łyżeczki ostrej papryki
natka pietruszki
1 szklanka wody
sól, pieprz

Przygotowanie:

Wykorzystując rosół z niedzielnego, ugotowałem na nim włoszczyznę ( jeśli rosołu jest zbyt mało dolewamy troszkę wody ). Kiełbasę chorizo wraz z pokrojonymi szalotkami podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek. Ugotowałem makaron. Do rosołu dodałem pokrojoną marchewkę, seler, por. Wlałem pulpę pomidorową. Gotowałem kilka minut. Doprawiłem solą, pieprzem, koncentratem pomidorowym, ostrą papryką w proszku, ziołami prowansalskimi. Wszystkie przyprawy dodajemy wg upodobań. Podałem z makaronem orkiszowym bio ze śmietaną.

 

2 komentarze: