niedziela, 29 grudnia 2019

Kutia

Przepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia. 








Składniki:


125 g pszenicy
125 g niebieskiego maku
100 g rodzynek
50 g kandyzowanych wiśni
125 ml miodu akacjowego
100 ml rumu


Przygotowanie:



Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny, zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy. Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz