Przepis na to Wigilijne danie dodajemy po świętach. Wzorowaliśmy się na
przepisie KORAL. Znamy je od dawna, ale pierwszy raz robiliśmy. Danie
kuchni wschodniej, ukraińska kuchnia.
Składniki:
125 g pszenicy
125 g niebieskiego maku
100 g rodzynek
50 g kandyzowanych wiśni
125 ml miodu akacjowego
100 ml rumu
Przygotowanie:
Pszenicę namoczyłem, gotowałem około godziny,
zmieniłem raz wodę podczas gotowania. Miękką odcedziłem. Opłukany mak
zalałem mlekiem i gotowałem na małym ogniu. Zmieliłem go 4 razy.
Przełożyłem do miski, dodałem miód, bakalie, pokrojone a wcześniej
obrane ze skórek posiekane orzechy, kandyzowane wiśnie oraz rodzynki
wcześniej namoczone i osączoną pszenicę. Wymieszałem. Wstawiłem na
kilka godzin do lodówki.
Kutia im starsza, tym lepsza. Smaki się cudnie mieszają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz