niedziela, 1 grudnia 2019

Kaczka z sosem kalafiorowym


Cudowny smak kaczki z aksamitnym, warzywnym sosem.









Składniki:


2 filety z piersi kaczki
200 g kalafiora
1 por (biała część)
1 marchew
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cząbru
cukier
sól, pieprz


Przygotowanie:


Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na suchej patelni, od strony skóry, do wytopienia tłuszczu. Później obracamy i smażymy kilka minut. Owijamy w folię aluminiową i „podtrzymujemy” w piekarniku nagrzanym do 80°C



W tym samym czasie przygotowujemy sos.



Por siekamy.

Marchew ścieramy na tarce do jarzyn.

Kalafior dzielimy na różyczki.

Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa, smażymy, zalewamy śmietaną wymieszaną z majonezem, gałką muszkatołową oraz cząbrem. Odparowujemy.

Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Filety kroimy, układamy na wylanym sosie.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz