Cudowny smak kaczki z aksamitnym, warzywnym sosem.
Składniki:
2 filety z piersi kaczki
200 g kalafiora
1 por (biała część)
1 marchew
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30%
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cząbru
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie:
Filety oczyszczamy, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na
suchej patelni, od strony skóry, do wytopienia tłuszczu. Później obracamy i
smażymy kilka minut. Owijamy w folię aluminiową i „podtrzymujemy” w piekarniku
nagrzanym do 80°C
W tym samym czasie przygotowujemy sos.
Por siekamy.
Marchew ścieramy na tarce do jarzyn.
Kalafior dzielimy na różyczki.
Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa, smażymy, zalewamy śmietaną
wymieszaną z majonezem, gałką muszkatołową oraz cząbrem. Odparowujemy.
Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Filety kroimy, układamy na wylanym sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz