Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł
ten czas, by trochę poeksperymentować.
Składniki:
1 kapusta (u nas cool wrap)
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
200 g sera gouda
3 cebule
1 łyżka masła ghee
150 g ryżu basmati
1 pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu.
Odcedzamy, studzimy.
Posiekaną cebulę i starte pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy
z nadmiaru płynu.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką
pietruszki.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część.
Na każdy liść układamy farsz i zawijamy.
Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod
przykryciem 90 min. w 200°C.
Podajemy z ulubionym sosem.
gołąbki to jedna z moich ukochanych potraw :) bardzo ciekawy pomysł z dodaniem sera, takich jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do serowej akcji na durszlak.pl
Ooo aż zgłodniałam oglądając te wszystkie przepisy i zdjęcia! Chyba w weekend zrobię te gołąbki. A dziś będzie krupnik z grzybami. :D
OdpowiedzUsuń