niedziela, 1 grudnia 2019

Gołąbki z pieczarkami i serem


Kochamy tradycyjne dania kuchni polskiej. Jednak nadszedł ten czas, by trochę poeksperymentować. 








Składniki:




1 kapusta (u nas cool wrap)
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
200 g sera gouda
3 cebule
1 łyżka masła ghee
150 g ryżu basmati
1 pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz


Przygotowanie:




Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu. Odcedzamy, studzimy.

Posiekaną cebulę i starte pieczarki smażymy na maśle, odparowujemy z nadmiaru płynu.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką pietruszki.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część.

Na każdy liść układamy farsz i zawijamy.

Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod przykryciem 90 min. w 200°C.

Podajemy z ulubionym sosem.




2 komentarze:

  1. gołąbki to jedna z moich ukochanych potraw :) bardzo ciekawy pomysł z dodaniem sera, takich jeszcze nie próbowałam :)
    Serdecznie zapraszam do zgłoszenia przepisu do serowej akcji na durszlak.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo aż zgłodniałam oglądając te wszystkie przepisy i zdjęcia! Chyba w weekend zrobię te gołąbki. A dziś będzie krupnik z grzybami. :D

    OdpowiedzUsuń