Do mięsnego obiadu jak znalazł, ale nie tylko mięsnego.
Składniki:
2 sztuki cykorii
2 jabłka
sok z 1/2 cytryny
50 g orzechów pinii
szczypior
Sos:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
150 ml śmietany 30%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cykorie opłukałem, osuszyłem. Wykroiłem głąby i brzydkie liście z zewnątrz. Pokroiłem na kawałki.
Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne i
pokroiłem w dość grubą w kostkę. Skropiłem sokiem z cytryny, aby nie
ściemniały.
Orzechy zrumieniłem na suchej patelni.
Sos: składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszałem.
Do salaterki włożyłem cykorie, jabłka i orzechy, polałem sosem i delikatnie wymieszałem. Udekorowałem posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz