niedziela, 24 listopada 2019

Potrawka z kurczaka w pomidorach

No bo to tak…mięso z gotowania krupniku, część nasze „wariatki” zjadły, resztę przeznaczyliśmy na potrawkę. 











Składniki:




500 g ugotowanego mięsa drobiowego z kurczaka (już bez kości)
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka groszku z marchewką
1 łyżeczka mielonej papryki
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru
100 ml soku pomidorowego
3 łyżki startego sera bursztyn
sól, pieprz


Przygotowanie: 

Ugotowane mięso oddzielamy od kości, zalewamy wywarem drobiowo-warzywnym (do poziomu mięsa. Dodajemy pomidory wraz z zalewą, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dusimy bez przykrycia na średnim ogniu.

Następnie dodajemy groszek z marchewką, wraz z zalewą, paprykę mieloną. Odparowujemy nadmiar płynu, do pożądanej przez nas konsystencji.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy ze startym serem bursztyn.



2 komentarze:

  1. Mniam takiej potrawki z groszkiem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm.. w sumie ciekawe rozwiązanie na wykorzystanie mięsa. Ja zazwyczaj robiłam tak, że obierałam mięso i wrzucałam z powrotem do zupy.

    OdpowiedzUsuń