Prawdziwki czy borowiki szlachetne ? Bierzemy w ciemno i te i tamte. To dla nas król grzybów leśnych. Innymi też nie gardzimy, bowiem też są pyszne.
Preferujemy marynowane, suszone, ostatnio w sosie śmietanowym. Tym razem
wykorzystaliśmy do przyrządzenia zupy.
Składniki:
500 g świeżych prawdziwków
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
4 ziemniaki
250 ml śmietany 30%
1 łyżka mąki
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dość grube
plastry. Zalałem zimną wodą, dodałem przekrojoną na pół cebulę, listki
laurowe , ziele angielskie, zagotowałem. Odstawiłem, usunąłem przyprawy i
cebulę. Wodę z gotowania zachowałem.
Następnego dnia ponownie zagotowałem w wodzie z gotowania prawdziwków,
dodałem ugotowane wcześniej pokrojone w kostkę ziemniaki.
Doprowadziłem do wrzenia, zagęściłem rozmieszaną w śmietanie mąką.
Doprawiłem solą i pieprzem. Przed podaniem posypałem posiekaną natką
pietruszki.
smakowita ;)
OdpowiedzUsuń