środa, 16 października 2019

Warzywne gołąbki z bakłażana


Gorąco polecamy. Inspiracją były gruzińskie roladki z orzechami oraz nasze, tradycyjne gołąbki.








Składniki:


2 bakłażany
100 g ryżu
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
4 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
500 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz



Przygotowanie:



Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry 3-4 mm. Grillujemy na suchej patelni.

Ryż gotujemy na sypko.

Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy na oliwie.

Ryż i warzywa mieszamy, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz układamy na plastrach bakłażanów, zawijamy, ciasno układamy w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy passatą pomidorową.
Całość zapiekamy 30 min. w 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz