Gorąco polecamy. Inspiracją były gruzińskie roladki z orzechami
oraz nasze, tradycyjne gołąbki.
Składniki:
2 bakłażany
100 g ryżu
1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
4 łodygi selera naciowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
500 ml passaty pomidorowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry 3-4 mm. Grillujemy na suchej
patelni.
Ryż gotujemy na sypko.
Warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach, smażymy na
oliwie.
Ryż i warzywa mieszamy, smażymy, doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz układamy na plastrach bakłażanów, zawijamy, ciasno
układamy w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy passatą pomidorową.
Całość zapiekamy 30 min. w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz