wtorek, 15 października 2019

Pieczone ziemniaki w mundurkach


Wyśmienity dodatek do dań głównych, sprawdza się nie tylko w nich. Wystarczy zsiadłe mleko, które uwielbiamy, maślanka lub kefir. Dodatki jak najbardziej wskazane. 









Składniki:

1 kg małych ziemniaków
500 ml mleka 3,2 %
600 ml wody
50 ml oleju
1 garść liści laurowych
1 łyżka soli
Do pieczenia:
3 łyżki smalcu z kaczki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu



Przygotowanie:



Ziemniaki myjemy, zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy liście laurowe, olej, solimy, gotujemy 10 min. od momentu zawrzenia. Odcedzamy.
Przekładamy do rękawa pieczeniowego ze smalcem i przyprawami, dokładnie łączymy, pieczemy 30 min. w temperaturze 180°C.
 



1 komentarz: