Wyśmienity dodatek do dań głównych, sprawdza się nie tylko w
nich. Wystarczy zsiadłe mleko, które uwielbiamy, maślanka lub kefir. Dodatki
jak najbardziej wskazane.
Składniki:
1 kg małych ziemniaków
500 ml mleka 3,2 %
600 ml wody
50 ml oleju
1 garść liści laurowych
1 łyżka soli
Do pieczenia:
3 łyżki smalcu z kaczki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka cząbru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy, zalewamy mlekiem i wodą. Dodajemy liście
laurowe, olej, solimy, gotujemy 10 min. od momentu zawrzenia. Odcedzamy.
Przekładamy do rękawa pieczeniowego ze smalcem i
przyprawami, dokładnie łączymy, pieczemy 30 min. w temperaturze 180°C.
Już dawno takich nie jadłam, a z kefirem bardzo lubię! :)
OdpowiedzUsuń