Delikatne słodkawe mięso jagnięce w połączeniu z ziołami i czosnkiem.
Pyszne. Podałem z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
800 g łopatki jagnięcej z kością
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
4 łyżki oregano
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Łopatkę ponacinałem, włożyłem w nacięcia czosnek. Gałązki rozmarynu ułożyłem na łopatce całość związałem sznurkiem.
Do miski wlałem oliwę, wsypałem oregano, dodałem sól i pieprz. Całość wymieszałem. Marynatą natarłem związane mięso.
Mięso włożyłem do brytfanki , którą umieściłem w piekarniku bez
przykrycia na 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie
zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni. Piekłem mięso nadal bez
przykrycia przez 1 godzinę. Następnie przykryłem brytfankę i piekłem
mięso dalej w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Pod koniec
zdjąłem przykrycie i podpiekłem mięso jeszcze ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz