wtorek, 15 października 2019

Łopatka jagnięca pieczona

Delikatne słodkawe mięso jagnięce w połączeniu z ziołami i czosnkiem. Pyszne. Podałem z pieczonymi ziemniakami. 









Składniki:



800 g łopatki jagnięcej z kością
4 ząbki czosnku
4 gałązki rozmarynu
4 łyżki oregano
3 łyżki oliwy
sól, pieprz



Przygotowanie:


Łopatkę ponacinałem, włożyłem w nacięcia czosnek. Gałązki rozmarynu ułożyłem na łopatce całość związałem sznurkiem.

Do miski wlałem oliwę, wsypałem oregano, dodałem sól i pieprz. Całość wymieszałem. Marynatą natarłem związane mięso.

Mięso włożyłem do brytfanki , którą umieściłem w piekarniku bez przykrycia na 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni. Piekłem mięso nadal bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie przykryłem brytfankę i piekłem mięso dalej w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Pod koniec zdjąłem przykrycie i podpiekłem mięso jeszcze ok. 15 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz