niedziela, 6 października 2019

Prawdziwki w sosie śmietanowo – mlecznym

W takim sosie sprawdzą się też inne grzyby, zwłaszcza kurki. 










Składniki:


500 g prawdziwków
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
400 g śmietany 18%
1 szklanka mleka
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz




Przygotowanie:



Prawdziwki pokroiłem w dość grube kawałki, krótko obgotowałem w osolonej wodzie. Cebulę pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na maśle. Wrzuciłem do rondla cebulę i obgotowane prawdziwki, oprószyłem mąką ,Smażyłem kilka minut. Dodałem mleko i śmietanę . Gotowałem, aż sos zgęstniał. Pod koniec gotowania dodałem tymianek . Doprawiłem solą i pieprzem.  

 

3 komentarze:

  1. WYGLADAJA REWELACYJNIE - Z MLECZKIEM NIE ROBILAM JESZCZE - A WIDZE ZE MOZNA - SUPER - CZEGOS SIE NUCZYLAM

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten sosik na pewno wszystkim u mnie posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń