Tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Skorzystaliśmy z podpowiedzi
"KuchniaMarioli" i wykorzystaliśmy wywar z gotowania prawdziwków do zalewy
octowej.
Składniki:
1 kg prawdziwków
750 ml wody (wywar z gotowania grzybów)
200 octu 10%
1 garść liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka cukru
1 cebula
1 łyżka soli
Przygotowanie:
Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane
włożyłem do posolonego wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki.
Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów,
malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej),
licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką. Włożyłem
do wrzącego octu z wodą po gotowaniu grzybów, solą i cukrem,
zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi
prawdziwkami, do wyparzonych słoików, do każdego dodałem listek laurowy,
kilka ziaren pieprzu, i ziaren ziela angielskiego. Zalałem wrzącą
zalewą. Szczelnie zakręciłem pokrywkami. Postawiłem do góry dnem. Jeśli
chcecie być pewni, że słoiki zassały, to możecie je pasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz