Kuchnia czeska
Składniki:
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
125 ml mleka
3 jajka
1 kajzerka
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem
do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na
godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na
maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta
uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do
wyrośnięcia. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła
ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle
zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle.
Podałem pokrojone na kromki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz