niedziela, 13 października 2019

Knedliki

Kuchnia czeska 








Składniki:


20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
125 ml mleka
3 jajka
1 kajzerka
1 łyżka masła


Przygotowanie:


Drożdże utarłem z cukrem i szczyptą soli. Wlałem do mąki, dodałem jajka i mleko. Dokładnie wymieszałem. Odstawiłem na godzinę, aby ciasto urosło. Bułkę pokroiłem w kostkę i przysmażyłem na maśle. Ostudziłem, dodałem do ciasta. Dobrze zagniotłem. Z ciasta uformowałem owalne knedle, odstawiłem jeszcze na 15 minut, do wyrośnięcia. Włożyłem do wrzącej wody osolonej. Gdy woda zaczęła ponownie wrzeć zmniejszyłem ogień i gotowałem 15 minut, aż knedle zaczęły puchnąc. W połowie gotowania odwróciłem knedle.
Podałem pokrojone na kromki.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz