piątek, 4 października 2019

Grzyby z garam masala


Orientalne połączenie polskich grzybów z aromatyczną przyprawą.






Składniki: 

1 kg leśnych grzybów
100 ml octu 10%
1,5 L wody
1 łyżka cukru
1 łyżka gorczycy
1 łyżka garam masala
1 cebula
1 łyżka soli


Przygotowanie:


Grzyby oczyszczamy, przekładamy do osolonego wrzątku razem z cebulą pokrojoną na ćwiartki, gotujemy 15 min.

Wyjmujemy łyżką cedzakową, przekładamy do wrzącego octu z wodą, solą, cukrem, gorczycą i przyprawą.
Cebulę wyjmujemy, przekładamy do słoików, dodajemy grzyby z zalewy.
Marynatą zalewamy grzyby, zakręcamy słoiki, stawiamy do góry dnem. Studzimy.

 




1 komentarz: