Zapewniamy. Pysznie wyszło.
Składniki:
1 kg opieniek
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera korzeniowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
90 g koncentratu pomidorowego
ostra papryka
1 opakowanie przyprawy do flaków
sól, pieprz
Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ).
Ostudziłem, pokroiłem w paski.
Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela
angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ).
Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut,
dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą,
pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem
zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i mąki,
rozprowadziłem wywarem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz