wtorek, 22 października 2019

Flaczki na opieńkach

Zapewniamy. Pysznie wyszło. 









Składniki:


1 kg opieniek
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 małego selera korzeniowego
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
90 g koncentratu pomidorowego
ostra papryka 
1 opakowanie przyprawy do flaków
sól, pieprz 
Zasmażka:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 ząbek czosnku


Przygotowanie:


Umyłem opieńki. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 30 minut ).
Ostudziłem, pokroiłem w paski.

Ugotowałem wywar na udkach z dodatkiem soli, liścia laurowego, ziela angielskiego i małej zielonej części pora ( około 40 minut ).

Dodałem pokrojone w słupki warzywa, przyprawę do flaków. Wszystko gotowałem ok. 20 minut, dodałem pokrojone opieńki, doprawiłem przyprawą do flaków, solą, pieprzem oraz papryką, dodałem koncentrat pomidorowy. Przygotowałem zasmażkę z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku i mąki, rozprowadziłem wywarem. 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz